HTML

Cégalapítás

Cégalapítás rögös útja Magyarországon, lépésről-lépésre, napról-napra.

Költségek - kft alapítás

Illeték: 5000 Ft
Költségtérítés: 15000 Ft

Ügyvédi költség:
60000 Ft
===========================
80.000 Ft

Egyéb költségek

Domain reg.: 3200 Ft
Internet bank: 2500 Ft
Postafiók: 6400 Ft
Bélyegző (2db): 9180 Ft
Szerver: 170.000 Ft
Számlatömb: 609 Ft

Utolsó kommentek

Címkék

08t180 (1) abev (3) adatmódosítás (1) adatok (1) adó (1) adószám (3) adwords (1) áfa (1) akció (1) aláírandó (1) aláírás (1) alapítás (4) állás (1) apeh (7) ár (1) átutalás (1) átvétel (1) bank (11) bankkártya (3) befizetés (2) bejegyzés (3) bélyegző (3) béna (1) bevétel (1) biorobot (1) blogolás (1) bontott levél (1) bürokrácia (1) cég (19) cégalapítás (5) cégbejegyzés (1) cégbejegyzési szám (1) cégbíróság (7) cégeljárás (1) cégforma (2) cégjegyzékszám (2) cégjegyzés (1) cégnév (1) cib (11) cikk (1) csőd (1) domain (4) egyéb költségek (1) egyenleg (1) egyszerüsített (1) egy év (1) elektronikus alairas (1) elektronikus számla (1) elérhetőség (1) elutasítás (2) email (2) eu (2) évforduló (1) extra szolgáltatás (1) e mail (2) e számla (1) e szignó (1) fizetés (2) flash (1) főnök (1) forma (1) google analytics (1) határozat (1) helyzet (1) hírdetés (2) hiszti (1) hitel (1) hőskor (1) hosting (1) időbélyeg (1) időpont (2) igazolás (1) illeték (3) információ (3) infó termék (1) internet (1) internet bank (2) iratminta (5) ismerős (1) iszt (2) járulék (1) játék (1) jog (3) jogszabály (1) kártyás fizetés (1) keresés (2) kéretlen levél (1) kezdet (1) kézpénz (1) kft (1) kiadás (1) kimutatás (1) királyi posta (1) kkv (1) költség (2) költségek (1) költség csökkentés (2) konkurencia (1) könyvelés (1) könyvvizsgáló (1) kp (1) ksh (2) levél (1) link (1) magyar posta (1) meghatalmazás (1) megrendelés (1) metró (2) munkadíj (2) munkamánia (1) nem kézbesít (1) nullszaldós (1) nyaralás (1) nyereményjáték (2) nyereség (1) nyilatkozat (1) nyilvántartás (1) nyomtatvány (1) nyomtatványok (1) offline (2) okmányiroda (2) online (4) összeférhetetlenség (1) ötletes (1) pályázat (1) pályázatok (1) papír (11) papírmunka (1) partner (2) pénz (2) pénzpiac (1) piac (1) pihenés (1) posta (7) postafiók (6) postai küldemény (1) postaköltségek (1) regisztráció (4) regisztrációs lap (1) reklám (2) seo (1) sorszám (1) spam (1) számla (6) számlaszám (1) számlatömb (1) székhely áthelyezés (1) szerver (2) szolgáltatás (5) szolgáltatások (1) szórólap (1) tanács (1) tanusítvány (1) tárhely (1) társ (1) teáor (1) teendők (1) telephely (1) tevékenységi kör (1) téves bontás (1) token (1) törvény (2) törzstőke (8) ügyfél (1) ügyfélkapu (2) ügyfélszolgálat (1) ügyintéző (1) ügyvéd (17) ügyvédi iroda (1) ügyvédi munkadíj (1) ügyvédnő (2) új ügyfél (1) utalás (5) üzlet (2) üzlettárs (2) válasz (1) választás (2) vállalkozás (2) válság (1) végzés (2) vezérszó (1) virtuális gép (1) visszaigazolás (1) visszatekintés (1) visszatérés (1) viszonteladó (1) web (1) webhosting (1) weboldal (3) webtárhely (1) xen (1) Címkefelhő

Iratminta és az ügyvéd válasza általános kérdéseinkre

2008.04.13. 11:55 :: cégalapító

Hétvége előtt minden ügyvédnek válaszoltam, és G-vel átbeszéltük a Kft. alapítási iratmintát. Természetesen mindkettőnknél akadtak kérdések, hogy akkor adott ponthoz, mit is kellene írnunk. Az előzetes kérdéseket, a két azonos árajánlatot tevő ügyvédnek elküldtem, amire az egyik ügyvéd már válaszolt is, nagyon részletesen, mellékelve minden segédanyagot, törvényi bekezdéseket. Ami minket nagyjából érdekelt, azokra is megkaptuk a választ:

Kell-e fizetni járulékokat a cégben, ha egyikünk sem venne fel fizetést, valamint a főállású helyén már fizetik utána?

Járulékfizetéssel kapcsolatos kérdésére jelzem, hogy lényegében helyes az információja: amennyiben a Kft. tevékenységében személyesen közreműködő tagok (a TB tv. szóhasználatában: un. "társas vállalkozó"-k) legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonnyal is rendelkeznek, akkor mind a társas vállalkozó, mind a társas vállalkozó után a társas vállalkozás (a "munkáltató") csak a ténylegesen fizetett jövedelem után köteles a járulékokat fizetni ( mégpedig: a társas vállalkozás(=a cég): 29% társadalombiztosítási járulékot, a társas vállakozó(=a tag) pedig: 4% természetbeli egészségbiztosítás járulékot, 8% magánnyugdíjpénzári tagdíjat, és 1,5% nyugdíjjárulékot) a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot (2%) pedig egyáltalán nem kell fizetni.
Azaz: ebben az esetben, ha nincs "munkabér" kivét a cégből - akkor nem kell járulékot fizetni - szemben azzal az esettel, ha a úgy működik személyesen közre a tag a cégben, hogy nincs min. heti 36 órás munkaviszonya - ekkor ugyanis (főszabály szerint) a legalább a minimálbér 2x-ese (elvárt jövedelem) után kell a járulékot fizetnie, akkor is, ha egy fillért sem vesz ki a cégből.


Cég telephelyének lehet-e használni egy otthoni címemet, majd egy postafiókot használva a tartózkodási helyemen, a postai úton kézbesített csomagok, levelek, számlák fogadásához?

A székhelyről a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról 2006. évi V. törvény akként rendelkezik, hogy:
7. §
(1) A cég székhelye a cég bejegyzett irodája. A bejegyzett iroda a cég levelezési címe, az a hely, ahol a cég üzleti és hivatalos iratainak átvétele, érkeztetése, őrzése, rendelkezésre tartása, valamint ahol a külön jogszabályban meghatározott, a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítése történik. A cégnek a székhelyét cégtáblával kell megjelölnie. A cég létesítő okirata úgy is rendelkezhet, hogy a cég székhelye egyben a központi ügyintézés (döntéshozatal) helye. Amennyiben a cég székhelye nem azonos a központi ügyintézés helyével, a központi ügyintézés helyét a létesítő okiratában és a cégjegyzékben fel kell tüntetni. A cégeljárás szempontjából székhelynek minősül a külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe, a külföldiek közvetlen kereskedelmi képviselete, valamint az európai gazdasági egyesülés telephelye is.
...
(4) Cég székhelye, telephelye és fióktelepe olyan ingatlan lehet, amely a cég tulajdonát képezi, vagy amelynek használatára a cég jogosult.



Ez azt jelenti, hogy székhelyül olyan ingatlant lehet választani, ahol a hivatalos iratok átvétele - akár meghatalmazott útján - biztosított. (Ehhez képest a központi ügyintézés helye: ahol a cég érdemi irányítását végzik - ennek feltüntetése az Önök esetében mérlegelendő lehet.) Nincs jogi akadálya  annak, hogy a levelezés egyszerűítésére Pf.-ot létesítsenek  tartok tőle, hogy postafiókot csak a székhely (telephely) szerint illetékes postán lehet nyitni, nem pedig tetszőleges helyen. Javaslom, hogy a döntés előtt ezt tisztázzák a postával.

Akkor a posta.hu -n megint igénybeveszem az elektronikusan elérhető ügyfélszolgálatot, hogy megtudjam, ezt a függőben lévő kérdést. Az ügyvéd, még egy csatolmányt is mellékelt, amiről G-vel kicsit tanácstalanok vagyunk, így majd telefonos segítséget fogunk kérni a nagynénémtől, vagyis a könyvelőtől:

A járulékfizetéssel kapcsolatban a cégalapításkor nyilatkozni nem kell - nyilatkozni kell azonban arról, hogy a társaság milyen Áfa adóalanyiságot választ. Csatoltan küldöm az erről szóló nyomtatványt is.

  • Az áfa-fizetési kötelezettséget az általános szabályok alapján állapítjuk meg.
  • Viszonteladóként ezen tevékenységünkre az áfa tv. XVI/2. alfejezetének rendelkezéseit alkalmazzuk.
  • Viszonteladóként ezen tevékenységünk egészére nem alkalmazzuk az áfa tv. XVI/2. alfejezetének rendelkezéseit.
  • Az adó összegének megállapítása érdekében a globális nyilvántartáson alapuló módszert alkalmazzuk.
  • Műalkotásnak, gyűjteménydarabnak, vagy régiségnek a viszonteladó általi közvetlen importja esetében, illetve műalkotás annak alkotójától, vagy az alkotó jogutódjától történő közvetlen beszerzése esetében a termék értékesítésének adóalapját az áfa tv. 216. §-a és 217. §-a alapján állapítjuk meg.
  • Az áfa fizetési kötelezettséget a nyilvános árverés szervezőjére vonatkozó különös szabályok szerint állapítjuk meg.
  • Az áfa fizetési kötelezettséget az utazásszervezési szolgáltatásra vonatkozó különös szabályok alapján állapítjuk meg.
  • Befektetési arany más adóalany részére történő értékesítésére az általános szabályokat alkalmazzuk.
  • Befektetési aranyat értékesítő fél nevében és javára folytatott közvetítői tevékenységünket adókötelessé tesszük.
  • Az áfa fizetési kötelezettséget a mezőgazdasági kompenzációs rendszer helyett az általános áfa-fizetési szabályok szerint állapítjuk meg.
  • Az ingatlan (ingatlanrész) bérbeadása, haszonbérbe adása tevékenységünkre adómentesség helyett az általános szabályok szerinti adókötelessé tételt választjuk.
  • Az egyes beépített ingatlan (ingatlanrész) és az ehhez tartozó földrészlet értékesítése, illetve az egyes beépítetlen ingatlan (ingatlanrész) értékesítése tevékenységünkre, az adómentesség helyett az általános szabályok szerinti adókötelessé tételt választjuk.

Szólj hozzá!

Címkék: jog ügyvéd járulék törvény vállalkozás határozat iratminta

A bejegyzés trackback címe:

https://cegalapitas.blog.hu/api/trackback/id/tr83423501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása